fredag 29 april 2011

The Champagne way of life

I går turistade vi alltså i våra egna hemtrakter. Troyes ligger i området Champagne och självklart stod champagneprovning på schemat för gårdagen. Arthur tog oss till byn Les Riceys. Det är den enda byn i Frankrike (och i hela världen för den delen) där man producerar tre olika sorters champagne och vin; Champagne, Rosé des Riceys och Côteaux Champenois. Vi besökte champagnehuset Alexandre Bonnet där Arthur tidigare arbetat och ska arbeta igen. Väl där fick vi veta att Alexandre Bonnet exporterar mycket till Sverige och är ett av de fem mest sålda champagnemärkena  i Sverige. I välfyllda glas fick vi testa champagnen - det var den tredje sorterns champagne jag dricker på kort tid. Så skulle man alltid ha det! Förutom champagne fick vi smaka på rosé des Riceys, ett rosévin som tydligen var Ludvig XIV's favoritvin. Gott, tyckte jag, men ingen favorit. Vi fick också en rundvandring på gården för att se hur tillverkningen av champagne går till. Vi shoppade sedan lite champagne och åkte och kollade på vinodlingarna. Enorma fält var täckta av vinrankor. Ingen norrländsk barrskog där inte.

Inom en snar framtid är det dags för mera champagneprovning. Mor och storasyster har snart vägarna förbi Troyes och då är det min tur att guida i området. Återstår att se om vi lyckas hitta en godare champagne.



Trevligt resesällskap; Estelle och Fredric.
Här under lunchpausen i köket i Arthurs mormors gamla hus.


Trevligt resesällskap 2; Arthur.


Mmm, champagneprovning.


Hos Alexandre Bonnet.


Källaren.


Stolt ägarinna av sin första champagneflaska.


Här odlas druvorna till "min" champagne.


Mera av Alexandre Bonnet's vinrankor.


1 kommentar:

  1. Härligt! Tur att du rekognoserat så du vet vart vi ska åka! Längtar! Kram mamma

    SvaraRadera